Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ SJOGREN ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ

 Σύνδρομο Sjogren ( Σιόγκρεν)

Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα γυναίκες, κυρίως άνω των 40 ετών, βιώνουν αυτή την πάθηση.

Τι είναι το σ. Σιόγκρεν;

Είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που εμφανίζεται κατά 90% σε γυναίκες και μάλιστα συνήθως, μετά την εμμηνόπαυση.

Υπάρχει σχέση του σ. Σιόγκρεν με άλλες παθήσεις;

 Πολύ συχνά, σε ένα 30% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, εμφανίζεται το σ. Σιόγκρεν.

Τι εμφανίζει ο πάσχων;

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από ξηρότητα των βλεννογόνων του ματιού , της μύτης του στόματος, του πεπτικού σωλήνα και του κόλπου.

Ξηροφθαλμία: η πάθηση δημιουργεί ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα με αποτέλεσμα αίσθημα ξένου σώματος και άμμου στα μάτια, κνησμό, κάψιμο, θάμβος οράσεως, ερυθρότητα και φωτοφοβία. Τα μάτια μπορεί να είναι στεγνά, αλλά μερικές φορές λόγω της αίσθησης ξένου σώματος, το μάτι υπερπαράγει δάκρυα τα οποία όμως είναι πολύ υδαρή και δεν έχουν την σύσταση που πρέπει.
Ξηροστομία: υπάρχει μειωμένη παραγωγή σάλιου αλλά και ξηρότητα όλης της πεπτικής οδού, με αποτέλεσμα ο πάσχων να δυσκολεύεται να μασήσει και να καταπιεί, να μιλήσει, να εμφανίζει στοματίτιδα κλπ. Καλό είναι όταν τρώει να έχει πάντα ένα ποτήρι νερό δίπλα του.

Ξηρότητα στον κόλπο: λόγω της ξηρότητας στον κόλπο, η πάσχουσα, εμφανίζει πολύ συχνά κολπίτιδες, δυσπαρεύνια (επώδυνη συνουσία), ραγάδες  κλπ

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Οφθαλμολογικές: Εξετάσεις για την ξηροφθαλμία δηλ. Σίρμερ τεστ, BUT test, χρώση κερατοειδούς και εξέταση στην σχισμοειδή λυχνία

Η τελική διάγνωση μπαίνει με βιοψία του βλεννογόνου του στόματος

Εξετάσεις αίματος: γενική αίματος, ΤΚΕ, ουρία, κρεατινίνη, σάκχαρο, CRP, Ra test, ANA, Anti DNA, Anti ENA, ASMA, AMA, ANCA, Le test, Αντιθυρεοειδικά αντισώματα, κρυοσφαιρίνες, ποσοτικός προσδιορισμός ανοσοσφαιρινών, ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων, ανοσοκαθήλωση, αντισώματα έναντι SSA (RO) και SSB (LA), SGOT, SGPT, LDH, CPK, HLAB27, αλκαλική φωσφατάση, γ—GT, χολερυθρίνη, λευκώματα, αμυλάση, γενική ούρων.
Ποια είναι η θεραπεία;

Προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα με τεχνητά δάκρυα, αλοιφές, ουσίες διεγερτικές του σάλιου, αντιφλεγμονώδη, ανοσοκατασταλτικά κλπ. Η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι αποκλειστική δουλειά των θεραπόντων γιατρών.

Για πληροφορίες και ραντεβού με τον Οφθαλμίατρο, επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Bio Laser, του Βασίλη Παπαδόπουλου, Χειρουργού Οφθαλμιάτρου, 210 2011933, 6946 738344.

Το Οφθαλμολογικό Κέντρο στεγάζεται στην νέα μας διεύθυνση , στην  οδό Καυτατζόγλου 8, 4ος όροφος στα Πατήσια.

Βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Αγιος Ελευθέριος και δίπλα στην στάση Κλωναρίδου με τρόλεϊ ή λεωφορείο, στο πάρκο Φιξ στην Πατησίων.

Το Οφθαλμολογικό  ιατρείο δέχεται καθημερινά και Σάββατο, μετά από ραντεβού,  στα τηλέφωνα:  210 2011933 και 6946 738344

e-mail: vaspap2010@gmail.com 

Η ομάδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/groups/918447161515375/


ΠΗΓΗ: http://biolaser.gr/index.php?instance=article&id=63

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ COMPUTER VISION SYNDROME (CVS)

ΜΥΘΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ;

ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;